projektowanie wnętrz warszawa

projektowanie wnętrz Warszawa

aranżacja wnętrz Warszawa

Mamy sezon  truskawkowy w pełni.

Na ulicznych straganach królują truskawki tak więc i w mojej kuchni zrobiło się całkiem truskawkowo.

 

Truskawki można jeść na okrągło z jogurtem i odrobiną cukru i tak się nie znudzą.

W poszukiwaniach innego pomysłu na truskawki  znalazłam przepis na letni deser jakim jest owocowa tarta.

 

Pare dni temu zrobiłam po raz pierwszy wspaniała tartę z truskawkami w kremie budyniowym. Palce lizać.

W smaku rewelacyjna, na kruchym cieście bez jajka, rozpływała się w ustach.

 

Efekt końcowy  był dla mnie nie lada zaskoczeniem-

P Y C H O T A.

 

Warta powtórzenia więc zachęcam do jej zrobienia, nie pożałujecie.

 

 

 

 

 

 

Oto przepis na szybki deser na sobotnie popołudnie.

Składniki na kruchy spód:

Ciasto:

100 g masła,

200 g mąki,

2 łyżki cukru pudru,

3 łyżki zimnej wody,

szczypta soli,

Krem:

budyń waniliowy/śmietankowy,

400 ml mleka,

125 g masła,

2 łyżki cukru pudru,

 

Dodatkowe produkty wzbogacające ciasto

2 łyżki marmolady truskawkowej, ja dałam malinową (niekoniecznie marmolada  ale dla lepszego smaku wskazana)

300 g truskawek,

galaretka truskawkowa- ja nie miałam i zrobiłam tartę bez galaretki,wyszło super.Galaretka niekoniecznie.

Przygotowanie:

Mąkę, cukier puder oraz zimne masło łączymy na stolnicy nożem, dolewamy  wodę i dodajemy szczypę soli ,wyrobiamy ciasto.

Gotowym ciastem należy wylepić wysmarowaną masłem formę do tarty-średnicy około 24cm. Wstawić całość do lodówki na pół godziny.

 

Następnie pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni . Do pieczenia należy przykryć ciasto papierem do pieczenia – tak przygotowane ciasto pieczemy przez 10 minut. Papier dobrze jest obciążyć fasolą lub grochem.

 Po 10 minut zdejmujemy papier i pieczemy ciasto jeszcze przez 10-15 minut, do zrumienienia.Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie dobrze jest przygotowac krem budyniowy.

Musimy ugotować budyń, ale w mniejszej ilości mleka niż napisane jest na opakowaniu-  potrzebujemy 400 ml.

Część mleka musimy zagotować- do pozostałej części zimnego mleka wsypujemy budyń, mieszamy do jednolitej konsystencji i wlewamy go na gotujace się mleko.Tak ugotowany budyń zdejmujemy z ognia zostawiając go do ostygnięcia.

Masło miksujemy z cukrem pudrem. Do  takiej masy dadajemy po trochu wystudzony budyń- wszystko miksujemy na jednolitą masę.Mamy gotowy krem budyniowy.

Teraz należy posmarować tartę dżemem i na to wyłożyć krem. Na tak przygotowany podkład pozostało nam już tylko ułożyć pokrojone w cząstki truskawki. Najlepiej układać je gęsto, można zalać wszystko galartką przygotowaną z mniejszej ilości wody-400ml wrzątku na opakowanie galaretki.

 

Całość wstawić do lodówki i uzbroić się w cierpliwość,

w oczekiwaniu aż wszystko zastygnie ;)

Zapraszamy www.projektowaniewnetrz-warszawa.pl

Polski