projektowanie wnętrz warszawa

projektowanie wnętrz Warszawa

aranżacja wnętrz Warszawa

 

Słodka sobota

Zagościły w koncu upały i  można przygotować smakowity deser, który osłodzi nam kolejny długi majowy weekend.

Proponujemy wykonać cudowne Semifreddo o malinowym smaku oprószone prażonymi migdałami.

Semifreddo to niezupełnie lody, to coś pomiędzy lodami

a zamrożonym koglem-moglem.

Przepis jest bardzo prosty, zachęcam do spóbowania.

Bazujemy na przepisie Nigelli Lawson.

 

 

Przygotowanie: 10 minut

Oczekiwanie: minimum 2 godziny

 

Składniki:

4 żółtka

1 jajko

300 ml śmietanki kremówki 36%

100g cukru pudru

1 szklanka malin, mogą być mrożone

50g posikanych migdałów

 

 

Maliny z dwiema łyżkami cukru pudru wkładamy do rondelka i krótko podgrzewamy do momentu aż zmiekną i puszczą sok. Odstawiamy na bok do wystygnięcia.

 

Teraz należy utrzeć żółtka z resztą cukru pudru w misce opartej na garnku z gotującą się wodą. Ucieramy tak długo, aż masa stanie się jasna i gęsta. Najlepiej używać do tego ręcznej trzepaczki. Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia

 

W tak zwanym międzyczasie, ubijamy zimną kremówkę na puszystą masę. Łączymy masę jajeczną z bitą śmietaną, Dodajemy migdały uprażone na patelni na złoty kolor.

Na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszej masy i delikatnie całość mieszamy.

Teraz czas na maliny, schłodzone dodajemy na końcu do masy i mieszamy aby powstały esy-floresy.

Przekładamy masę do pudełka po lodach, zamykamy i wkładamy do zamrażalki na

ok. 2 -3 godzin. Semifreddo nie można za mocno zamrozić, więc polecam przestrzegać czasów mrożenia.

 

Podajemy jak lody.

 

Można wzmocnić smak deseru, odrobiną alkoholu bo semifreddo świetnie smakuje wzbogacone o alkoholową nutę (brandy, koniak, amaretto…)

 

Zapraszamy

projektowanie wnętrz warszawa

Polski