projektowanie wnętrz warszawa

projektowanie wnętrz Warszawa

aranżacja wnętrz Warszawa

 

Kawa, napój najczęściej pity na świecie, twórca dobrego nastroju.

 

Dla wielu z nas początek  dnia to  filiżanka świeżo zaparzonej gorącej kawy z ekspresu.

Inni uwielbiają oddać się lekturze porannej gazety w kawiarni przy czarnej kawie z kroplą mleka albo espresso.

Kawiarniana oferta dla kawoszy prześciga się w doborze składników i dodatków. Jest bowiem wiele rozmaitych sposobów przyrządzenia kawy. Oto pare z nich.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Caffe americano – kawa parzona na sposób amerykański, czyli  kawa espresso z podwójną ilością wrzątku.

                                  W smaku podobna do kawy filtrowanej, do której dolano gorącej wody aby ją rozcieńczyć.

                                  Podawana w dużych szklankach, takich jak do cappuccino.

 

 

 

              Przygotowanie Caffe americano:

               Do filiżanki lub kubka najpierw wlewamy gorąca wodę.

               Do niej dolewamy espresso można dolać podwójne espresso,

               najlepiej bezpośrednio zaparzone.

              Kawę możemy podać samodzielnie, bądź z dodatkiem syropu smakowego.

              Z syropem orzechowym jest boska.

 

 

 

 

Bicerin – przyrządzany  z jednej trzeciej kawy,

                jednej trzeciej czekolady

                i jednej trzeciej śmietany.

 

                Specjał z Turynu, często podawany w małych szkaneczkach, zwanych bicerin, od tego pochodzi jego nazwa.

                Bicerin to kieliszek z metalową oprawą pełen kawy, kakao, tłustego mleka i korzennych przypraw.

                Wszystkie te składniki są lane warstwowo, kawa jest na samym dnie i nigdy nie są zmieszane.

 

Przygotowanie Bicerin:

1/3 filiżanki kakao w proszku lub gorzkiej czekolady do picia,cukier

2/3 filiżanki gęstej śmietany kremówki 30%,

espresso około 2/3 filiżanki.

1. Przynajmniej na 15 minut przed przygotowywaniem bicerin, umieść shaker do koktajli lub słoik w zamrażarce.

 

2. W małym garnuszku przygotuj czekoladę.  Około 2/3 filiżanki wody  zagotujgotuj na średnim ogniu z kakao. Podgrzewaj mieszając, aż czekolada zgęstnieje - około 10 minut. Dodaj cukru do smaku. Zdejmij z ognia.

 

3. Przygotuj szklanki – suche. Wyjmij shaker lub słoik z zamrażarki, wlej do niego śmietanę kremówkę, po zamknięciu i potrząsaj nim energicznie przez minutę.

 

 4. Zaparz espresso.

 

 5. Do każdej szklanki wlewaj porcję espresso i 1/3 filiżanki czekolady. Ostrożnie połóż na wierzchu łyżkę ubitej śmietany. Podawaj od razu.

 

 

 

 

W Europie "café au lait",  we Włoszech "caffè latte", w Hiszpani "café con leche", w Polsce  "kawa biała", to zwyczajnie  "kawa z mlekiem".

W domu można przyrządzić  ten napój dolewając do kawy gorącego lub zimnego mleka.

 

 

             

 

                Cafe Au Lait -domowy sposób przyrządzania:

             1. Przygotuj kawową bazę, która będzie mocniejsza niż normalnie.

                 Idealne sprawdzi się espresso choć wystarczy mocna kawa rozpuszczalna.

             2. Podgrzej 2/3 szklanki tłustego mleka do temperatury 65 stopni.

                 Przy wyższej temperaturze mleko straci smak.

                 Gorące ubij mikserem tak by powstała pianka.

             3. Napełnij filiżankę kawą wlewając równocześnie spienione mleko.

             4. Możesz zrobić wzór widoczny na powierzchni kawy.

                 Wlej spienione mleko po ściance.

                 Narysuj po nim łyżeczką, a gdy skończysz delikatnie wlej kawę.

              5. Na końcu dodaj trochę pianki na wierzch, posyp szczyptą cynamonu.

 

 

 

 

Cafe brulot – Kawa z alkoholem to ciekawe połączenie.

                       Te kawę wymyślił Dominique Youx, porucznik pirata Jean Lafitte.

                       Jest to  kawa z koniakiem lub brandy i wermutem, z cynamonem i skórką pomarańczową.

 

                       Przygotowanie Cafe Brulot:

                     1. Cynamon, goździki, skórę cytrynową, brandy i cukier należy zmieszać

                         w naczyniu następnie podgrzać  na ogniu.

                      2. Gorącą, ale nie wrzącą, mieszankę trzeba zdjąć z ognia,

                         a następnie podpalić.

                      3. Zawartość naczynia mieszamy póki płomień nie zgaśnie.

                      4. Później dolewa się kawę i rozlewa do filiżanek.

                      Niektórzy podają Cafe Brulot z bitą śmietaną,

                      ale ten dodatek można pominąć.

 

Zapraszamy za tydzien na kolejne opowiastki kawowe.

aranzacja wnetrz warszawa

Polski