projektowanie wnętrz warszawa

projektowanie wnętrz Warszawa

aranżacja wnętrz Warszawa

 

Czas na zimowe zupy.

Kiedy za oknem trzeszczy śnieg nie ma nic lepszego jak talerz gęstej i pachnącej zupy.

Zupa czosnkowa rozgrzewa jak mało co. Bardzo aromatyczna, esencjonalna, koniecznie z grzankami i żółtym serem.

Zima to przecież nie czas na odchudzanie. Zima to czas kiedy potrawy mają dostarczać jak najwięcej energii.

Najlepszą zupę czosnkową serwują Czesi. Tam jadłam pierwszy raz tę zupę i to właśnie jej smak przywołuję właśnie dla Was.

Bazą do naszej zupy jest bulion zrobiony własnoręcznie z mięsa i warzyw, najlepiej pozostałość z gotowanego niedzielnego obiadu. Nasi słowaccy sąsiedzi gotują tę zupę zazwyczaj w poniedziałki.

Kryształowe żyrandole: Hit w dekoracji wnętrz również w 2013 roku.

Prawdziwe kryształowe żyrandole rowniez pochodzą z Republiki Czeskiej, od dawien dawna  produkuje się tu najwyższej jakości modele lamp stylowych jak i nowoczesnych. Do produkcji stosuje się szkło kryształowe tłoczone, które jest one ręcznie szlifowane oraz  ręcznie malowane, a także ozdabiane złotem. Do produkcji tego typu lamp używane jest również szkło dwuwarstwowe ręcznie szlifowane. 
Zachwyca nas bogate wzornictwo żyrandoli kryształowych, a także ich piękne wykonanie. Lustrzany blask jest wynikiem starannego polerowania szkła.

Czas: ok 40 minut

Ilość porcji: 4 – 6

Składniki

·         ok 8 – 10 ząbków czosnku

·         3 - 4 ziemniaki

·         1 duża cebula

·         1,5 litra wywaru

·         kilka liści laurowych
      po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

·         2-3 trójkąciki serka topionego śmietankowego

·         sól

·         50 g sera żółtego

·         parmezan do posypania (opcjonalnie)

·         bułka do grzanek

·         masło do podsmażania czosnku i grzanek

Krok 1.

Cebulę kroimy na drobne kawałki najlepiej w piórka i szklimy na złoty kolor najlepiej na maśle.

Krok 2.
Kroimy  czosnek w kostkę.
3/4 pokrojonego czosnku podsmażamy na maśle na patelni, delikatnie aż się zrumieni, uważając aby się nie spalił.

Krok 3.

Do garnka wlewamy wywar i zagotowujemy go z liściem laurowym i zielem angielskim.

Krok 4.

Do wrzącego wywaru wrzucamy podsmażoną cebulę  oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do momentu aż wszystko będzie miękkie. Na koniec do wywaru należy dodać serki topione tak aby się rozpuściły.

Następnie wrzucamy czosnek, zarówno ten podsmażony jak i ten nie podsmażony. Jeszcze trochę gotujemy, aby na końcu całość zmiksować w garnku blenderem. Przed miksowaniem wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie.

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Solić wiele nie trzeba, bo topiony ser jest wystarczająco słony. Jeszcze pogotować około 10-15 minut.

Krok 5.

Bułkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na odrobinie masła z czosnkiem. Obracamy kostki na patelni tak długo aż staną się rumiane i chrupkie.

Do kokilek nalewamy zupę, posypujemy ją odrobiną parmezanu i podajemy z grzankami na osobnym talerzyku. Dobrze jest posypać zupę drobniutko posiekaną natką pietruszki, która niweluje przykry zapach czosnku po zjedzeniu.

Smacznego !!!

 

 

Kryształowe lampy są eleganckie i lśniące, przeżywają  teraz drugą młodość. W nowoczesnym czy klasycznym wnętrzu są przejawem luksusu i przepychu. We wnętrzu urządzonym w  stylu glamour obowiązkowo musi znaleźć się coś kryształowego. Piękno naturalnego kryształu znajdzie swoje  odzwierciedlenie w żyrandolach oraz innych lampach kryształowych, emanując pięknym, rozproszonym światłem, które efektownie rozświetla przestrzeń. Lampy tego typu zawitały na nasze salony , sypialnie , łazienki oraz kuchnie.

Efektowny żyrandol nada charakter każdemu wnętrzu. Sprawi, że przykuje uwagę każdego kto pod nim przejdzie. Żyrandole z kryształów pięknie rozpraszają światło w pomieszczeniach co daje efekt przestrzenności. Nie muszą to być  klasyczne wzory tego typu lamp, ale mogą to być lampy nowoczesne, oryginalne przez to niepowtarzalne.

 

 

projektowanie wnętrz-warszawa

 

Polski