projektowanie wnętrz warszawa

projektowanie wnętrz Warszawa

aranżacja wnętrz Warszawa

Faworki na piwie.

 

 

Dziś prezentujentujemy przepis na tradycyjne, polskie faworki (zwane też chruścikami, chrustem lub kreplami).

Nasze faworki mają to, co najlepsze faworki mieć powinny – są wyjątkowo kruche, delikatne i chrupiące.

Te smaczne wypieki są obowiązkowe na karnawał zwłaszcza w tłusty czwartek.

 Wiedzieliście, że nazwa faworki pochodzi od francuskiego faveur oznaczającego wąską wstążeczkę/tasiemkę?

 

Składniki:

·         2-3 szklanki mąki

·         5 żółtek

·         0,5 szklanki piwa

·         tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)

·         cukier puder do posypania

 

Bierzemy się do działania. Na blacie, w naszej nowoczesnej kuchni ustawiamy przygotowane składniki. Z mąki, żółtek i piwa zagniatamy ciasto, aż całość się połączy. Jak jest za gęste to lejemy piwo, jak za rzadkie to dosypujemy mąkę.

Blat kuchenny jest najważniejszym miejscem w kuchni, to na nim przygotowujemy posiłki i to on stanowi większość części kuchni. Od tego z czego będzie wykonany blat od tego będzie też zależał wygląd kuchni. Blaty kuchenne mogą być wykonane z drewna, płytek ceramicznych, kamienia naturalnego, syntetycznego oraz metalu.

Następnie wałkujemy ciasto na cienkie placki i kroimy na prostokątne paski. Każdy pasek nacinamy wzdłuż na środku.  Jeden koniec paska przewlekamy przez powstały nacięty otwór.

Jednym z najczęściej stosowanych materiałów do produkcji blatów kuchennych jest płyta wiórowa pokryta laminatem. Laminat może być matowy, półmatowy lub błyszczący. Może również imitować kamień, metal bądź drewno.

Wkładamy faworki na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu rozkładamy na ręczniku papierowym aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

Na jakiej wysokości powinien znajdować się blat w kuchni.Odpowiedź jest prosta – blat powinien być tak wysoki, aby było nam wygodnie przy nim pracować. Jednak rozwiązania standardowe nie zawsze się sprawdzają, szczególnie jeśli nasz wzrost nie jest standardowy. Do niedawna zakładano, że blat roboczy powinien być umieszczony na wykosości 85 cm, ale w rzeczywistości ten wymiar będzie komfortowy dla osoby niewysokiej (do 1,60 m). Ludziom o wzroście ok. 1, 70 m wygodniej będzie się pracowało przy blacie umieszczonym nawysokości ok. 90 cm, a dla ludzi wyższych niż 1,90 m blat na wysokości nawet 100 cm może okazać się zbyt niski. Jak sprawdzić jaka wysokość blatu jest najlepsza dla nas? Należy stanąć przed blatem, zgiąć rękę pod kątem prostym – blat powinien się znaleźć 10-15 cm poniżej łokcia. Oczywiście wysokość blatu należy dopasować również do rodzaju czynności, które najczęściej będziemy przy nim wykonywać, czy będą to prace wykonywane na stojąco, czy głównie spożywanie posiłków. Bardzo praktycznym rozwiązaniem bywa zróżnicowanie wysokości blatów.

 

Smacznego !!!

aranzacja wnetrz warszawa

 

 

 

Polski