projektowanie wnętrz warszawa

projektowanie wnętrz Warszawa

aranżacja wnętrz Warszawa

 

Czosnek niedźwiedzi- Czy ktoś z Was próbował czosnku niedźwiedziego !!!

W marcu pojawiają się pierwsze listki czosnku niedźwiedziego i można je z powodzeniem dodawać do sałatek! Według starych legend jest to pierwsza roślina zjadana przez niedźwiedzie zaraz po przebudzeniu.

W kwietniu liście robią się dłuższe i twardsze świetnie  nadaja się do jedzenia. A warto.

Czosnek  niedźwiedzi  obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi, jest doskonały jako odtruwacz organizmu, zwłaszcza po kuracji antybiotykowej. I co Wy na to.

Mało znany, jest rośliną sezonową  a kwiecień jest miesiącem kiedy  dostępne są świeże, młode i aromatyczne listki tej rośliny. 

Ma tak wiele zastosowań w kuchni , że trudno wszystkie wymienić. Smakuje rewelacyjnie smażony na maśle, jest to świetny dodatek do makaronów. Komponuje się z grzybami, smaczny składnik robionych w domu zapiekanek, tart, omletów i naleśników. Można z niego przygotować smaczną zupę, zrobić aromatyczne pesto i sycące szpecle  lub kluski.

Czosnek niedźwiedzi  może być spożywany na surowo w sałatkach oraz  jako dodatek do twarożków.

 

 

Zapraszam do zrobienia pysznej tarty z czosnkiem niedźwiedzim.

Składniki:

 

Ciasto:
 230 g mąki pszennej- 2 szklanki

2 łyżki sezamu, podprażonego na suchej patelni

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1łyżka octu winnego lub jabłkowego z 70 ml  zimnej wody

140  g masła, prosto z lodówki

Farsz:
         

 150 g czosnku niedźwiedziego, posiekanego w paski

 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

2łyżki masła

 200 g jogurtu naturalnego

3 łyżki Fety

 2 łyżki mleka

 1 łyżka mąki ziemniaczanej

200 g sera żółtego, grubo startego

szczypta pieprzu cayenne

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz - do smaku

 

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Tak zrobione kruche ciasto owijamy w folię spożywczą i schłodzamy w lodówce, 30-60 minut.
Piekarnik trzeba nagrzać do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).
Rozwałkowane ciasto trzeba umieścić w formie do pieczenia tarty o średnicy ok. 24-26 cm, należy przy tym pamiętać aby dobrze wcisnąć brzegi ciasta w rowki formy.

 Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę. Podpiec ciasto 7 minut z papierem , a następnie 3 minuty bez papieru.
Teraz jak zrobić farsz.

Na  rozgrzane masło wrzucamy rozgnieciony czosnek, posiekany w paski czosnek niedźwiedzi.Krótko smażymy, tak  aby zmniejszył swoją objętość. Jajko, jogurt,fetę, mleko, mąkę i przyprawy dokładnie wymieszać, dodać ser, podsmażony czosnek niedźwiedzi i znów wymieszać. Całość wylewamy na podpieczoną tartę. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :-)

Zapraszamy

aranzacja wnetrz

Polski