projektowanie wnętrz warszawa

projektowanie wnętrz Warszawa

aranżacja wnętrz Warszawa

 

 

W najbliższy czwartek będziemy świętować Walentynki.

Nasza propozycja to przepis na ciasto czekoladowe, niesamowicie pyszne, obłędnie czekoladowe, sama rozkosz. To ciasto zadziwi prawdziwych smakoszy. Jest ono zbite, ciężkie, niesamowicie słodkie, bardzo aksamitne i bosko czekoladowe –jest  jak wielka trufla rozpływająca się niebiańsko po podniebieniu.

Dla każdego po malutkim kawałeczku, bo więcej zjeść się nie da. Ciasto jest deserem na wyjątkowe okazje i na pewno nie stanie się rytuałem sobotniego przedpołudnia, a raczej czymś wyczekiwanym, odświętnym.

Oto przepis.

 

 

Ciasto trufla czekoladowa

Składniki: Na tortownicę 20cm

          

  • 75g masła
  • 75g cukru
  • 2 rozkłócone jajka
  • 75g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25g kakao w proszku
  • 50g mielonych migdałów

    Masa truflowa:
  • 350g czekolady deserowej – najlepiej wedlowska
  • 100g masła
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 75g pokruszonych herbatników
  • 3 łyżki ciemnego rumu                                                                                                                                                        

 Konfitura wiśniowa lub wiśnie mrożone ( do nasączenia ciasta)

 Przybranie:

  • miękkie owoce ( banany pokrojone w krążki, cząstki mandarynek, kostki z ananasów, suszone rodzynki, suszone śliwki) 
  • 50g stopionej czekolady deserowej  (do zanurzenia owoców)                                                                                         
  • lub 2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji ( na ścianki i górę ciasta).

 

Tortownicę o średnicy 20cm posmarować cienko masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać schłodzone rozpuszczone masło, cały czas ubijając masę. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz zmielone migdały. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy i piec w rozgrzanym piekarniku do 180stopni przez ok 20-25 min. Można sprawdzić patyczkiem wtykając w ciasto czy jest już upieczone. Patyczek jak jest suchy oznacza to, że ciasto jest upieczone, jeśli jest mokry jeszcze trzeba go trochę dłużej potrzymać w piekarniku. Upieczone ciasto zostawić w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej ostudzone ciasto.

Przygotować masę truflową:
W garnku z grubym dnem podgrzać połamaną czekoladę, masło i kremówkę, mieszając do chwili połączenia się wszystkich składników i powstanie gładka jednolita masa. Odstawić z ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie utrzeć łyżką i wstawić do lodówki na kolejne 30 min. Ponownie utrzeć masę czekoladową i dodać pokruszone herbatniki i rum, wszystko dokładnie wymieszać.

Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy i przekroić na pół. Przełożyć dwie warstwy ciasta konfiturą wiśniową i włożyć powrotem do tortownicy. Następnie wyłożyć masę truflową na ciasto znajdujące się w tortownicy , można dodatkowo dodać na spód pod masę truflową konfiturę wiśniową. Całość wstawić do lodówki na 3godziny.
 

W tym czasie przygotować dekorację:                                                                                                          

Owoce nadziać na szpatułki i zanurzać częściowo w rozpuszczonej czekoladzie następnie odłożyć do przestygnięcia. Udekorować owocami ciasto.

Po 3 godzinach wyjąć ciasto z tortownicy.                                                                                              

Jeżeli chcesz ciasto oblać całkowicie czekoladą to należy rozpuścić jedną tabliczkę czekolady z łyżką mleka. Tą masą posmaruj wcześniej przygotowany pasek z papieru pergaminowego, przycięty na wysokość ciasta. Rozsmaruj czekoladę na pasku pergaminu ,który powinien być trochę dłuższy niż obwód ciasta. Zostaw do stężenia. Pokryj tym boki ciasta. Górę ciasta stanowi masa truflowa, którą udekorujemy rurkami z czekolady. Aby to zrobić należy drugą czekoladę rozpuść i cienko rozsmarować na gładkiej powierzchni pergaminu. Zostawić do stężenia.  Robienie rurek nie jest rzeczą trudną. Należy  zaopatrzyć się w metalową szpachelkę, którą pod kątem 25 stopni będziemy podważać czekoladę tak, by powstały rurki. Nie masz szpachelki możesz użyć tępego noża.

Historia święta

Walentynki – to coroczne święto zakochanych przypadające na 14 lutego.

Nazwa pochodzi od św. Walentego, którego wspomnienie liturgiczne w Kościele katolickim obchodzone jest również tego dnia. Święto zakochanych jest obchodzone w południowej i zachodniej Europie od średniowiecza. Europa północna i wschodnia dołączyła do walentynkowego grona znacznie później.                               

Pierwowzorem walentynek było starorzymskie święto: Lupercalia - termin Walentynek pokrywa się z terminem święta wiosny, które odbywało się w starożytnym Rzymie 13-15 lutego. Jest to święto urodzaju, płodności obchodzone na cześć Fauna - boga upraw oraz ku czci Junony- rzymskiej bogini kobiet i małżeństwa. Luprecalia były świętowane w Rzymie do czasu, kiedy to papież Gelazjusz I (492-496) zabronił ich obchodów.                                        

W tradycji chrześcijańskiej odnajdujemy informacje o co najmniej trzech Świętych o imieniu Valentine lub Valentinus.

Jedna z legend mówi o duchownym, który przeciwstawił się rozkazowi Imperatora Rzymu Klaudiusza II  zakazującego udzielania ślubów młodym mężczyznom, jako że wg. doradców Klaudiusza, nieżonaci mężczyźni byli lepszymi żołnierzami. Za to nieposłuszeństwo duchowny Walenty został skazany na śmierć.
Inna historia mówi o młodym człowieku, który za pomoc prześladowanym chrześcijanom został skazany na śmierć. Z więzienia wysłał swojej ukochanej list z podpisem 'From Your Valentine' (podpis używany do dzisiaj na walentynkach w języku angielskim).                                                             

Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne.                                          

Na Zachodzie, zwłaszcza w  Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, czczono św. Walentego jako patrona zakochanych. 

Zapraszamy na nasza strone.

 

projektowanie wntęrz warszawa

Polski